Kako organizovati povoljno putovanje na Kipar i šta obići tamo?

Naše subjektivno mišljenje je da Kipar može da se obilazi i mesec dana, ali znamo da to vreme može mali broj ljudi da izdvoji. Pored toga tu su i finansije kojih bi trebalo za mesec dana Kipra.

Zato mi predlažemo šta možete da obiđete na Kipru za 4 dana koliko smo i mi uspeli da odvojimo za prvi put. Ovo je neki naš plan puta tokom koga se nismo bazirali na kupanju u moru i plažama, jer smo bili u februaru i martu, ali možete uklopiti i to ako želite, naročito ako duže ostajete.  

Most ljubavi je jedan od simbola Kipra

Kako smo organizovali putovanje na Kipar?

Mi smo, kao i mnoga putovanja, Kipar organizovali samostalno. Naravno, ako imate bilo kakav strah od samostalne organizacije i ne možete da ga prevaziđete najbolje je da onda idete preko agencije i na ovu destinaciju. Ako ste već izverzirani i preferirate da putujete samostalno onda ćete u ovom tekstu pronaći savete koji će vam pomoći u organizaciji, pronalasku smeštaja, avio karata i izleta

Šta treba znati pre odlaska na Kipar?

U Kipru je u odnosu na nas jedan sat više. Voze suprotnom stranom i ako planirate da iznajmite auto ne zaboravite tu činjenicu. Kada prelazite ulicu gledate prvo desno, pa levo, a budite posebno obazrivi jer ima dosta onih koji su iz država gde važi isto saobraćajno pravilo kao kod nas pa nekada omaše pravac. Kipar je podeljena zemlja, tačnije severni deo Kipra je okupiran od strane Turaka kako kažu ostali Kiprani odnosno Grci sa Kipra. Kada idete u Nikoziju glavni grad, koji je podeljen granicom, ponesite pasoš ukoliko želite da pređete i na turski deo. O istoriji Kipra nećemo pričati ovog puta, jer je to sve rečeno i na wikipediji i mnogim drugim sajtovima, i zato ćemo se više fokusirati na naš lični doživljaj i praktične savete koji će vam pomoći da otputujete tamo. 

Kako pronaći povoljne avio karte za Kipar?

Povoljnih avio karata za Kipar nema uvek, ali često znaju da budu. Nama su na zimu 2022. propale dve avio karte, a tada smo jednu povratnu avio kartu platili 20€. Ovog puta smo, u januaru 2024. godine, kupili dve povratne avio karte za 80€, a putovali krajem februara i početkom marta, dok su u sezoni one dosta skuplje.

Iako je WizzAir avio kompanija koja iz Beograda leti za Larnaku na Kipru i koja važi za povoljnu, nemaju uvek povoljne avio karte. Nekada AirSerbia bude povoljnija i zato mi savetujemo da avio karte pretražujete kod nas na sajtu, jer tamo izađu najpovoljnije opcije, a to možete na pretrazi ispod ili na stranici povoljne avio karte.

Smeštaj na Kipru

Na Kipru cene variraju i možete naći one smeštaje po veoma pristupačnim cenama, ali i skupe hotele. Mi smo pronašli najpovoljniji hotel koji je bio 136€ za 4 noćenja za dvoje sa doručkom, a u pitanju je ovaj ispod. Hotel je stari, pojedini delovi su prilično ofucani, ali bilo je čisto i u cenu je bio uključen doručak, iako ne nešto specijalno opet smo imali nešto ujutru da ne moramo odmah da jurimo pekaru ili čekamo u restoranu. 

Smeštaj, ukoliko vam ne odgovara ovaj u kom smo mi bili i imate veće zahteve, je najbolje da nađete na pretrazi ispod koja radi poređenje nekoliko najpoznatijih sajtova za rezervaciju kao što su Booking, Agoda, Expedia, ZenHotels, Trip.com… i daje najpovoljniju opciju nekog smeštaja u tom trenutnu. Sajtovi preko kojih se rezervišu smeštaji, a na koje vas prebaci naša pretraga su pouzdani, a mi preporučujemo ovih 5 koje smo gore pomenuli, ali kao i kod letova i ovde savetujemo da pre rezervacije budete ulogovani ukoliko sajt nudi mogućnost registracije. 

Šta obići na Kipru za 4 dana i kako se kretati po ostrvu?

Prvi dan na Kipru iskoristite da upoznate Larnaku, pod uslovom da letite za ovaj grad. Obiđite Lazarevu crkvu, stari grad, posmatrajte zalazak, kao i sletanje i poletanje aviona na plaži Mekenz koja se nalazi odmah uz aerodrom. Plaža je povezana šetalištem sa centrom Larnake i uživaćete sigurno u šetnji uz more do tamo. 

Larnaka – centar

Drugog dana možete da idete do Aja Nape, na plažu kod marine i plažu Nissi. Obiđite kada ste već tamo i stari deo Aja Nape i manastir, galeriju i muzej skulptura na otvorenom, Most ljubavi i Cavo Greco nacionalni park. Ako ne iznajmite auto najbolje za ovo je neka tura, a neke od njih vam ostavljamo na banerima ispod. 

Plaža kod marine u Aja Napi

Trećeg dan Kipra možete otići do Nikozije, koja nije ništa posebno kao grad ali je definitivno nešto drugačije. Ponesite i pasoš jer će vam trebati za prelazak na tursku stranu i ovo je ono što je ovde neobično, a to je da je ovo je jedini podeljeni GLAVNI grad u Evropi. Ovde se šetajte kroz centar, obiđite ulicu Ledra, osetite razlike i sličnosti jedne i druge strane grada i obiđite crkve i džamije. 

Četvrtog dana predlažemo Limasol, a ako imate auto možete i nešto okolo ukoliko stignete. Od Limasola ka Pafosu je mnogo toga. Limasol je moderniji i smatra se poslovnim centrom Kipra, a ovde su i razne IT firme. Grad ima lepo uređeno šetalištem i park uz more i dok ste u Limasolu obiđite stari deo grada, marinu, šetalište uz more, a možete i jesti u restoranu Džejmija Olivera. Mi smo do Limasola išli autobusom i onda osim grada nismo mogli da vidimo ništa drugo okolo. 

Spisak stvari na Kipru koje treba obići i možete ih uklopiti do 7 dana

 • Lazareva crkva u Larnaki
 • Slano jezero sa flamingosima
 • Plažu Mekenzi odakle posmatrate poletanje i sletanje aviona
 • Marinu u Larnaki
 • Tvrđavu u Larnaki
 • Muzej i glaeriju skulptura na ovorenom
 • Cavo Greco nacionalni park
 • Limasol
 • Nikoziju i grčki i turski deo
 • Sela po unutrašnjosti
 • Penjanje na planinu Trodos

Ovo su neke od stvari koje smo mi obišli i planiramo za neki drugi put, a ovo ispod vam poručuje ChatGPT 🙂 jer je odlično i njega konsultovati.

 • Nikozija (Lefkoša): Posetite Staru gradsku jezgru, Kiparski arheološki muzej, Zid razdvajanja i Kiparski etnografski muzej.
 • Larnaka: Kej Finikoudes, Stari grad, Kiparski arheološki muzej, Hala Sultan Tekke.
 • Limassol: Stara luka, Kastro Limasol, Tržnica Limasol, Muzej morske baštine.
 • Pafos: Arheološki park Kato Pafos, Kuća Dionizija, Stari grad Pafos, Tombe kraljeva.
 • Troodos planine: Manastir Kykkos, Manastir Stavrovouni, Planinski sela (Kakopetria, Platres), Priroda i pešačke staze.
 • Famagusta: Stare zidine, Katedrala Sv. Nikole, Plaža Avlija, Crvena kuća.
 • Ayia Napa: Nissi Beach, Konnos Bay, Plaža Makronisos, Akva park WaterWorld.
 • Kirenia (Girne): Kirenia luka, Stari grad Kirenia, Kirenia zamak, Stari grad Bellapais.
 • Turska Republika Severni Kipar: Kraljevski mauzolej, Muzej Salamis, Abbey Bellapais, Karpaz Nacionalni park.
 • Priroda: Akamas poluostrvo, Pešačke staze Kaledonija, Plava špilja, Gomati plaža.

Kako se kretati po Kipru?

Po Kipru možete ići samostalno busom, iznajmiti auto, organizovati privatnu turu odnosno auto sa vozačem ili uzeti neku preko GetYourGuide-a

Ako želite privatnu turu na Kipru ili bilo gde u svetu OVDE je najbolja ponuda.

Ako idete autobusima po Kipru ova dva sajta će vam biti potrebna,

Cena povratne karte za autobus je u trenutku kada smo mi bili bila 7€ i do Limasola, Nikozije i Aja Nape. 

Plaža Nissi

Ako iznajmljujete auto vodite računa da na Kipru voze suprotnom stranom i budite obazrivi. Savetujemo da uzmete automatik da vam bude lakše da ne morate još i o menjanju brzina da razmišljate. 

Auto možete iznajmiti u nekoj lokalnoj rent a car kući, ali možda je to najbolje uraditi online. 

Privatne ture na Kipru možete uzeti preko GetYourGuide-a ili uzeti auto sa vozačem preko GetTransfera. Možete zakazati auto sa vozačem da vas odveze od aerodroma u Larnaki do grada, možete i da vas vozi na određene lokacije po Kipru. 

Kako od aerodroma do Larnake?

Od aerodroma do grada možete sići autobusom, a možete i taksijem. Autobus je po pravcu 2,4€ dok je taksi oko 20 za celo vozilo. Najisplativiji je definitivno autobus, ali ako ste ipak za taksi prevoz preporučujemo da ga rezervišete preko gorepomenutog sajta GetTransfer

Internet na Kipru

Kao i uvek preporučujemo nekoliko opcija a to su internet dodatak operatera iz Srbije, AirAlo ili DrimSim koje su dobre opcije za esim kartice i neka lokalna sim kartica ili kartica iz druge države koja je iz EU. Na aerodromu je kartica 20€ sa paketom od 100GB. 

Šta sa stvarima do odjave i nakon prijave?

Mi smo na Kipar stigli oko 4 popodne, a odjavili se ujutru u 8 pa nismo imali problema sa tim gde prvog i poslednjeg dana ostaviti prtljag. Ako dolazite mnogo ranije pre prijave ili idete kasno nakon odjave onda će vam ova informacija značiti. Ako solazite onim letom u 6 ujutru i sletite suviše rano, a budete imali sreće da je smeštaj slobodan, pustiće vas ranije kao i ako ste u nekom smeštaju sa recepcijom na kojoj možete ostaviti stvari onda nemate problema, ali ako vam stvari smetaju to možete rešiti putem ovog sajta. Tu možete pronaći vašu trenutnu lokaciju i najbliže mesto na kome možete ostaviti stvari, platiti za to i odneti im. Cene su od oko 5€ po koferu/rancu i slobodni ste za obilazak već prvog dana. Tako je i poslednjeg dana kada krenete kući. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *