Šri Lanka u 10 dana

Šri Lanka je zelena ostrvska država, nasmejanih i srdačnih ljudi, haotičnog saobraćaja, savršene hrane, prelepih plaža, neobičnog voća, surfa, ronjenja,… Utiske sa Šri Lanke, podelićemo sa vama u nekom od narednih postova. U ovom današnjem samo ćemo napisati put kroz Šri Lanku od 10 dana, kao i plan puta, kako bi oni koji žele da se upute tamo samostalno mogli da slede uputstva. Takođe ćemo provući i par korisnih saveta.

Prvobitno smo se dogovarali sa vozačem preko maila, za kog smo dobili preporuku, da nas prvih 5 dana vozi po ostrvu, ali zbog konstantnog menjanja plana, cene i još nekih detalja odlučili smo se da istog otkažemo i da se na licu mesta dogovaramo sa ljudima. Takođe ideja da koristimo malo više gradski prevoz, vozimo se sa lokalcima i osetimo tu energiju nam se učinila kao interesantnija.


Dambulla

1.Dan

Nakon sletanja na aerodrom na Šri Lanki, proveravamo kurs u menjačnici na aerodromu i menjamo pare. Kurs je sasvim u redu i savet je da promenite tu novac barem za prvi deo putovanja, jer su menjačnice po manjim mestima jako retke i neretko ćete menjati novce u nekim juvelirnicama, po solidnom kursu. Bankomate imate i u manjim mestima, tako da možete i tako podizati novce.

Naša ideja prvobitno je bila da idemo za Dambulla-u, mesto u kome se nalazi najveći i najbolje očuvan budistički hram u pećinama (Dambulla Cave Temple), koji je na UNESCOvoj listi. Dambula je trebala da bude baza za sutrašnji izlet u Sigiriya-u i Polonnaruwa-u. Raspitali smo se pre puta oko cene taksija, jer nije postojao odatle direktan autobus koji bi nas brzo prebacio, već bismo trebali da utrošimo 5-6 sati. Cena taksija od aerodroma do Dambule je bila oko 65 dolara. Naravno uspeli smo na licu mesta zbog velike ponude da snizimo cenu. Na aerodromu je bio velik broj turista, pa smo odlučili da vidimo ko još ide za Dambulu i da pitamo za podelu troškova prevoza. Našli smo vrlo brzo jednog momka iz Južne Koreje sa kojim smo podelili taksi. Taksijem smo uštedeli 3 sata, a i 1/3 para 🙂 Tako da smo već oko podne bili u Dambuli.

Prvi dan je bio plan da obiđemo hram u pećini, tako da je sve išlo po planu. Uveče smo se našli sa ekipom, koju smo upoznali u avionu, da se dogovorimo za sutrašnji izlet, organizovanje prevoza i podelu troškova.

*Naš savet je da ukoliko ne idete u nekoj grupi u avionu ili na aerodromu nađete nekog sa kim biste delili troškove prevoza tokom putovanja, ako biste koristili taksi odnosno rent a car sa vozačem. Do nekih destinacija, obično lokaliteta su loše veze autobusom i možete stići tuk tukom ili taksijem. Tuk tuk je prilično neudoban za dalje destinacije, a taksi može biti znatno jeftiniji ako ga sa nekim delite.


Cave Temple

  1. Dan

Ujutru smo se našli oko 7:15 i krenuli smo za Sigiriju. Od Dambule do Sigirije imate 20ak minuta vožnje. Podela troškova je super došla za uštedu. Sigiriju obavezno stavite na listu mesta koja ćete obići na Šri Lanki. Za Sigiriju nam je bilo potrebno oko 3 i po sata.

Nakon Sigirije smo se istog tog dana uputili u Polunaruvu. Za obilazak iste će vam dobro doći da idete sa nekim autom, jer biste u suprotnom morali da iznajmite bajs ili jako puno da pešačite i trebalo bi vam mnogo više vremena. Ukoliko idete kolima, ovaj stari grad možete obići za 3-4 sata.

Ulaz u Sigiriju 30$ u Polonaruvu 25$. Vredelo je. Ako ništa drugo obići ćete to sada i verovatno nikad više u životu. Iako su nam pričali da je za strance sve skuplje, osim na cenama karte i u jednom „restoranu“ to nigde više nismo osetili.

*Preporuka da ne jedete na mestima koja vam vozači preporuče, ne kupujete čajeve u fabrikama čaja, a ni začine i ulja u začinskim baštama u koje vas voze vozači. Višestruko su skuplje.


Sigiriya


Polonnaruwa

  1. Dan

Nakon doručka smo se iz Dambule uputili u Kandy. Vožnja autobusom je trajala skoro 3 sata, a cena karte je bila manje od 1$ tačnije 0,7$. Jedan dokaz da nismo plaćali kartu kao stranci. U Kendiju smo u smeštaju u kom smo odseli dogovorili vozača za taj dan koji nas je vozio u Pinnawala-u u sirotište slonova, fabriku čaja, a usput nam kupio i razno voće da probamo i pokazao neka zanimljiva mesta, a na kraju nas i provozao krug po Kendiju i odveo do vidikovca. Za Kendi i okolinu vam je sasvim dovoljno jedno popodne.

*Preporučujemo Chamia, a njegov kontakt je ovde.

Još jedan savet, kupite SIM karticu jer će vam dobro doći, a cena je nešto manja od 2$ sa 100 rupija kredita (152rupija = 1$), koje skoro i da ne možete da potrošite ako pričate u lokalu, a takođe možete uzeti i paket sa internetom.


Pinnawala

  1. Dan

Ujutru smo obišli hram u kome se nalazi Budin zub u Kendiju. U hram nismo ulazili, jer nismo imali dovoljno vremena, ali smo obišli dvorište i prošetali okolo. Otišli nakon toga na pijacu po začine i čajeve. Preporuka je da ovde ili u prodavnici to kupite, bolje nego u  fabrikama čaja i spice gardenima.

Nakon pijace smo se uputili vozom za Colombo. Išli smo prvom klasom, a to je bio i jedini put da smo se vozili prvom klasom. Cena od Kendija do Kolomba je oko 1000 rupija. Ako idete prvom klasom, ponesite nešto toplo da ogrnete, jer klima baš spusti temperaturu.

Nakon tri i po sata smo stigli u glavni grad Šri Lanke, Kolombo. Vožnja vozom kroz džunglu je zanimljiva. Smeštaj nam je bio na 1km od stanice. Smestili smo se i krenuli u obilazak. Šetnja uz more, obilazak totalno drugačijeg grada od onih koje smo da tada videli. Grad gde postoji ozbiljnija ulična rasveta, trotoari, pa čak i semafori. Grad u kome je dosta užurbanih, poslovnih ljudi. Za Kolombo vam je takođe sasvim dovoljno jedno popodne.


Colombo

  1. Dan

Ujutru smo nakon doručka krenuli za Mirissa-u. Prelepo mesto na jugu, na okeanu, koje toplo preporučujemo. Krenuli smo vozom, drugom klasom (prve svakako nije ni bilo). Kupili smo kartu do Matare, jer voz nije stajao u Mirisi i plan je bio da se vratimo busom par km nazad. Karta Kolombo Matara je bila 230 rupija, što je oko 1,5$. Vožnja traje oko 4 sata. Na kraju smo shvatili da nam je bolje da izađemo u mestu Weligama, 6km pre Mirise i busom dođemo do odredišta. Da smo odmah uzeli kartu do Veligame bila bi još jeftinija, ali nije ni ovako bio neki trošak :). Bus od Veligame do Mirise je 20 rupija, računajte 🙂 (152 rupija je 1$)

Na licu mesta smo našli smeštaj, služeći se booking.com koji je ovaj put zakazao, jer neki od smeštaju sa dobrom ocenom su bili uživo horor. Trebalo nam je par sati potrage i uspeli smo. Dan smo završili na plaži uz topli okean i prelepi pogled.

* U prvoj klasi voza su sedišta numerisana i postoji klima. Na nekim relacijama nije gužva (na primer od Kolomba do mora) pa ćete vrlo lako naći mesto i u drugoj klasi. Malo je prljavije i toplije, ali je svakako zanimljivije družiti se sa lokalcima i drugim strancima i razmenjivati priče i iskustva. Ako neki švajcarski bankar, britanska par sa malom decom mogu da se voze drugom klasom, možete i vi, neće vam pasti kruna sa glave ;). Osetiti kako žive lokalci nećete uspeti boraveći u hotelu sa 5 zvezdica i kružeći ostrvom sa vozačem.


Mirissa

  1. Dan

Ovaj dan je bio rezervisan za plažu. Kupanje, sunčanje, igranje sa talasima, hranjenje veverica, kojih ima baš puno. Ovaj dan je bio za potpuno opuštanje i odmaranje, jer smo prethodnih dana baš imali tempo i svašta videli.

Posle večere u Dewmini Roti Shopu, piće u nekom od barova na plaži i šetnje uz okean. Mirisa je odlična i za surf, klopu, šetnju uz okean, noćne provode, a neretko i dnevne žurke.

  1. Dan

Prepodne smo proveli na plaži, a popodne smo busom otišli do Galle-a. Gale (lokalci kažu čudno, nalik na Gol) je grad sa, možda najvećim uticajem evropljana na ostrvu i sa prelepom tvrđavom i starim gradom. Cena autobuske karte je 70 rupija po pravcu. Ovde je sve dosta skuplje nego u Mirisi, a i prethodnim gradovima koje smo posetili. Tako da ako planirate da kupujete suvenire, garderobu, čajeve, začine ovde, onda preporučujemo da to uradite negde van zidina starog grada.

Posle dvočasovnog obilaska smo se zaputili nazad u Mirisu i povratak plaži. Bilo je pretoplo i nismo mogli više.


Galle

  1. Dan

Opet dan za uživanje i kupanje. Najtopliji deo dana za kupovinu čajeva, cimeta i još nekih začina u supermarketu u Veligami, mestu pored Mirise.

  1. Dan

Ovaj dan je bio rezervisan za pomeranje u sledeće mesto, Hikkaduwa-u. Oprostili smo ujutru od Mirise i njenih talasa idealnih za surf uz još jedno kupanje i uputili se ka Hikaduvi, mestu idealnom za sve ljubitelje podvodnog sveta.

Nakon što smo se smestili, uputili smo se na plažu. Nismo bili previše oduševljeni istom, s obzirom na to koliko je hvale, ali pošto smo vrlo brzo videli velike kornjače i upoznali se malo sa podvodnim svetom bila nam je sjajna. (Uskoro fotke i snimci kornjača čim uspemo da povratimo fajlove sa kartice koja je pukla, verujemo da hoćemo)

Noćni provod i šetnju uz obalu okeana nismo iskusili ovde, jer je malo drugačije mesto od Mirise.

Hikkaduwa

  1. Dan

Ovde smo proveli i 10. dan, ali na drugom delu plaže, gde je more bilo prelepo, bez velikih talasa i sa mnoštvom riba. Sreli se i sa ekipom iz aviona. Ovaj dan je isto bio za odmaranje i uživanje. Valjalo je iskoristiti poslednje trenutke u sunčanju i kupanju, pre povratka u naš zavejani grad.

  1. dana smo ustali rano, otišli na poslednje kupanje i ronjenje i nakon toga pakovanje i polazak kući.

Mi smo gledali da u prva četiri dana obiđemo što više, a da preostalih 6 i po uživamo na okeanu. Ukoliko želite možete skratiti boravak na okeanu i obići još Anuradhapura-u, Nuwara Eliya i Ella-u. Takođe na vašoj listi može biti i safari, ali ko god je bio na istom kaže da osim ptica i slonova ništa nije video.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *