Kako sam savladao strah od letenja?

Zašto se bojite aviona? Zato što se plašite visine, pa je to logično? Glupost. Ja sam se bojao visine, a onda sam prvi put seo u avion i kad smo uzleteli imao sam neverovatan osećaj. Čudan. Doza straha je postojala, ali je brzo prevaziđen.

5 razloga zašto treba da koristite avion:

  1. Avion je najbezbednije prevozno sredstvo na svetu. Automobilske nesreće se dešavaju mnogo češće nego avionske, gotovo svakodnevno, a opet strah od automobila nije toliko zastupljen.
  2. Znatno skraćuje vreme putovanja. Put koji traje 20ak sati busom avionom pređete za sat i po.
  3. Postalo je toliko povoljno da neki misle da treba da se voze na krilu aviona za te pare :).
  4. Neverovatan osećaj uzletanja i sletanja.
  5. Pogled iz aviona.


Pogled na Alpe

Sve je to super, neki kažu, ali šta da radim kod turbulencija?

Ništa, sedi, zaveži se i uživaj u sjajnom rolerkosteru i ostavi pilotu da radi svoj posao. Napravi od toga avanturu i veruj da će biti sve u redu.

Šta sam ja radio tokom turbulencije kada sam prvi put leteo?

  • Sedeo sam vezan
  • Duboko disao
  • Ubedio sebe da pilot zna svoj posao i da se sa takvim situacijama susretao gomilu puta još i pre nego što je postao pilot, na simulaciji letenja. Zar misliš da su poslali nekog koga nisu obučili za najčudnije situacije, a kamoli za običnu turbulenciju?

U strahu, bez obzira na sve u šta sam pokušao da se ubedim, za mene je to bila jedna ozbiljna borba. Opasna životna situacija, za koju je, kada se završila, ispalo da je bila beznačajna. Rešila se dobrim ishodom, nakon čega sam shvatio da je strah nestao i da sam se odjednom osetio bezbedno.

Nakon turbulencije odlučio sam da se sa Ivanom menjam mesta i sednem do prozora. Od tada svaki novi let iščekujem sa nestrpljenjem i biram da sedim do prozora.

Batali strah, jer strah je glupost. Strah je razmišljanje o negativnom ishodu. Želiš li negativan ishod? Ne. Onda nemoj da strahuješ, nego razmišljaj da će sve biti u najboljem redu. Mada ako želiš strahuj tokom celog leta i imaćeš neverovatnih par sati straha i grča koje si mogao da provedeš u benefitima leta i visine.

Ako ste pored prozora uživajte u pogledu, a ako niste slušajte muziku, čitajte knjigu, gledajte film na telefonu, tabletu, laptopu, igrajte igricu i verujte da ćete sleteti. Kao što hiljade i hiljade ljudi svakodnevno bezbedno sleti i ponovo uzleti. I vi ćete.

Ono što ja kao neko ko se bojao visine mogu da kažem da strah od visine i strah od letenja ne dozvoljavaju da uživaš u pogledu i neverovatnim stvarima koje dole sa zemlje ne možeš da vidiš. Zalazak i izlazak sunca sa visine, gradovi, reke, mora, planine, ravnice, prepoznavanje istih kada iznad njih letiš, su samo neki od zanimljivih stvari koje od gore možeš da vidiš, a ne možeš iz busa. Nemoj ih sebi zbog straha uskratiti. Leti, jeftino ili skupo, samo leti!


Izlazak sunca iza Atlasa i gusti oblaci ispod nas.


Zalazak sunca negde iznad Italije


A evo i šta mi je pomoglo da u potpunosti savladam strah od visine i letenja. Jedva čekam novi skok 😉

Ukoliko ti se svideo ili ti je koristio ovaj post podeli ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *