6 destinacija za 2018. godinu

U proteklih par godina smo posetili dosta lepih lokacija i sve su nam bile podjednako zanimljive. Odlučili smo da listu svedemo na putovanja od prošle godine, a na istu smo dodali i dve destinacije iz 2016. Ovo su neke koje su bile malo inspirativnije, pa smo odlučili da ih izdvojimo u ovom postu 6 destinacija za 2018. godinu. Sve mogu jeftinim letovima da se iskombinuju iz Budimpešte, Temišvara, preko Milana ili autom.

Krenućemo sa brojanjem u nazad i sa najbližom destinacijom.

6. Tara

Do Tare možete otići autobusom ili autom. Mi preporučujemo autom jer ćete lako moći da obilazite sve zanimljive vidikovce, izletišta, Zaovinsko jezero, Mokru goru, Višegrad, Kremnu i sve ono što treba obići dok ste na ovoj planini. Kao bazu preporučujemo Kaluđerske Bare, a ovo je smeštaj koji mi preporučujemo http://www.tara-planina.com/apartmani-kula-tara.html Ako vam ne odgovara, na sajtu ih imate još mnogo pa potražite onaj koji vam je najinteresantniji. Na sajtu koji smo ostavili za smeštaj imate i detaljan tekst o Tari kao i to šta je potrebno obići dok ste tamo.

Ono što je interesantno, na Tari je nedavno snimljen japanski horor film The Forest i još uvek stoje neki putokazi na japanskom koji su korišćeni za potrebe filma.

5. Taormina

Gradić na Siciliji na Jonskom moru 50ak km severno od Katanije. Veoma živopisan i fotogeničan gradić lociran je u brdu odmah iznad mora. Pruža predivan pogled na more i Etnu. Mesto možete obići za par sati, a obavezno posetite i antički amfiteatar jer se odatle pruža najlepši pogled. Ako idete leti možete se okupati na plaži Bella Isola do koje ide žičara ili autobus. Za kraj obilaska don Corleone tura može biti interesantna. O Taormini i o Siciliji možete pročitati ovde.

4. Ait Ben Hadu

Na 3 i po sata vožnje od Marakeša, do koga možete doći low cost letovima iz Budimpešte i mnogih drugih gradova Evrope. Putuje se preko planine Atlas što će vam sigurno biti jedno lepo iskustvo. Do Ait Ben Hadua voze mnoge lokalne agencije, a možete i u smeštaju tražiti da vam predlože nekog. Ait Ben Hadu je mesto na kojem su snimane scene popularnih filmova i serija, a neki od njih su Gladijator i Game of Thrones. Mesto kroz koje protiče crvena slana reka, koja nekada presuši, a nekada toliko poraste da su žitelji ovog mesta bili zarobljeni i nisu mogli da pređu sa druge strane u civilizaciju. Malo pomalo su zbog toga sve porodice napustile kuće i sagradile naselje sa druge strane reke. Trenutno u starom delu živi svega tri porodice, dok su ostale kuće napuštene, a neke pretvorene u suvenirnice. Sada su konačno sagradili i most, kako bi turisti tokom cele godine mogli da dolaze ovde i kako bi stanovništvo imalo prihode od nečega. Više o Ait Ben Haduu i Maroku u našem blog postu na ovom linku.

3. Gdanjsk

Poljski grad na severu, koji se nalazi na Baltiku. Nekada najbogatiji poljski grad i važna luka i trgovinski centar. Kroz istoriju poznat i kao Dancig. Živopisan grad lepe arhitekture. Centar grada krase uzane visoke kuće koje su u većini bile srušene i spaljene za vreme Drugog svetskog rata, a nakon njega im je vraćen prethodni izgled. Grad se dugo oporavljao i dugo mu je trebalo da povrati onaj stari fotogenični izgled. Gdanjsk možete posetiti u bilo koje doba godine, uvek će biti lep. Leti budan i živahan, a zimi romantičan. Do njega možete stići najlakše iz Bergama do kog Ryanair ima jeftine letove iz Niša, Temišvara, Budimpešte i još nekih gradova u regionu. Pogledajte više o Gdanjsku ovde.

2. Toledo

Je gradić na oko 80ak kilometara južno od Madrida. Njega smo posetili 2016. godine i baš nam je prirastao za srce. Iz Madrida imate redovne gradske linije koje saobraćaju nekoliko puta dnevno. Arhitektura Toleda će vas vratiti u neka stara vremena, kada su tim prostorima koračali vitezi, a katedrala koja je druga najbogatija na svetu će vas mamiti da je fotografišete iz raznih uglova. Katedrala ima najveće zvono u Španiji teško 17,5 tona. Grad ćete moći da gledate satima sa nekog obližnjeg vidikovca i da putujete u prošlost. Toledo je takođe grad mačeva i tu su napravljeni mačevi za potrebe mnogih filmova, a neki od njih su Gladiator, Gospodar Prstenova i Aleksandar Veliki. O Madridu i kako da stignete do tamo pogledajte ovde.

1. Tenerifi i vrh El Teide

Je pravi primer kako su od vulkanske pustinje uspeli da naprave turističku atrakciju sa bogatim sadržajem. Tenerifi su zbog svoje blage klime veoma poželjni za život, jer je prosečna temperatura leti 30°C, a zimi 18°C. Na Tenerifima možete surfovati, leteti paraglajdingom, roniti, uživati u nekoliko akva parkova. Probali smo paraglajding i preporučujemo, ali takođe obavezno se popnite na vrh vulkana El Teide na 3700 metara nadmorske visine i iskusite pogled sa te visine. Do vulkana možete da se popnete kolima do 2200 metara nadmorkse visine i odatle vozi žičara do 3500, a poslednjih 200 metara možete peške. Sve detalje i potrebnu pomoć da samostalno otputujete na Tenerife vidite ovde.

Pratite nas na sajtu ili na društvenim mrežama i saznajte koje su to nove ponude koje smo spremili za vas i možda baš neka od ovih destinacija bude po super povoljnim cenama. 

Srećan put.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *